Edelstenen

Kristal, mineraal of edelsteen in sieraden? Wat is het verschil?
Bij het maken van een sieraad kunnen verschillende materialen gebruikt worden, waaronder kristal. Misschien is het u opgevallen dat de woorden edelsteen, kristal en mineraal vaak door elkaar gebruikt worden. Hieronder wordt het verschil tussen deze soorten uitgelegd.

Mineraal. Wat is een mineraal?
Een mineraal is een natuurlijk gevormde stof die uit 1 soort molecuul bestaat en komt in vaste vorm in de natuur voor. Vaak vormen mineralen een kristalstructuur. Dit is niet altijd zo. Een mineraal is anorganisch. Een mineraal is dus een natuurlijk productie zonder organisme erin. Er zijn 2000 verschillende soorten mineralen bekend waarbij ieder uit een unieke chemische samenstelling bestaat en een eigen kristalstructuur heeft. Een mineraal is altijd een kristal. Net als zoetwaterparels geïdentificeerd worden door zeven eigenschappen is dat bij een mineraal ook zo. De zeven eigenschappen zijn; glans, kleur, breukvlak, kristalvorm, hardheid, splijting en streepkleur.

Kristal. Wat is een kristal?
Een kristal is één mineraal welke uit een vaste stof met een georganiseerde structuur bestaat. De atomen staan op een nauwkeurige afstand van elkaar maar de hoeken verschillen. Dit geeft de vorm van het kristal. Er bestaan twee soorten kristallijnen, namelijk de macrokristallijn en de microkristallijn. De macrokristallijn is een kristalvorm welke met het blote oog te zien is. Het woord macro zegt dit natuurlijk al. Een microkristallijn is een kristalvorm waarbij je een microscoop nodig hebt om de vorm te kunnen zien. Een mineraal is altijd een kristal maar andersom is dat niet zo. Dit komt doordat niet ieder kristal aan de voorwaarden voldoet om een kristal te zijn. Denk hierbij aan suikerkristallen wat een organische stof is. Hierboven is beschreven dat mineralen anorganisch zijn. Een suikerkristal kan dus geen mineraal zijn.

Edelsteen. Wat is een edelsteen?
Het grote verschil tussen een edelsteen en een kristal is dat een edelsteen uit meerdere mineralen bestaat. Een gesteente heeft ook weer een vaste vorm en komt wederom uit de natuur. Gesteente kennen drie hoofdgroepen, namelijk stollingsgesteente, metamorf gesteente en sedimentair gesteente. Bij stollingsgesteente ontstaat het gesteente door stolling van magma welke vrij is gekomen uit een vulkaan. Metamorf gesteente is ontstaan door groei van mineralen die onder temperatuur of druk in een bepaald gesteente groeien. Als laatste is sedimentair gesteente ontstaan door bezinking of neerslag van sediment. Dit sediment kan bestaan uit bijvoorbeeld grind, zand of klei. Een edelsteen is een gesteente welke gebruikt wordt voor sieraden of objecten waarbij sieraden gebruikt worden, ook wel een sierobject genoemd. Bij een edelsteen wordt gekeken naar de schoonheid, duurzaamheid en zeldzaamheid.

 

Bron: silsjewels.nl

Chat openen
Ben jij nieuwsgierig naar wat ik voor jou kan betekenen? laat een berichtje achter.